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Bortoli,Lígia Caroline; Machota Junior,Ruben; Botton,Marcos. |
O objetivo deste trabalho foi determinar os parâmetros biológicos e a tabela de vida de fertilidade da broca-do-morangueiro (Lobiopa insularis) criada em dieta artificial à base de frutos de morangueiro, em condições de laboratório. A duração e a viabilidade média dos períodos embrionário, larval, pupal e ovo-adulto foram de: 4,1±1,5 dias e 80,6%; 22,2±5,0 dias e 60%; 10,8±2,3 dias e 90%; e 37,1±8,8 dias e 43,5%, respectivamente. Os períodos de pré-oviposição, oviposição e pós-oviposição foram de 96±18,9, 133±27,5 e 77±16,3 dias. A longevidade de machos (271±20,7 dias) foi menor do que a de fêmeas (318±14,9 dias). Há potencial de utilização de dieta artificial à base de morangos para a multiplicação da broca-do-morangueiro em laboratório. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/report |
Palavras-chave: Fragariax ananassa; Lobiopa insularis; Coleoptera; Ecologia; Nitidulidae; Rosaceae. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2014000200144 |
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Antunes,Marina C; Cuquel,Francine L; Zawadneak,Maria AC; Mogor,Átila F; Resende,Juliano TV. |
Maintaining plants in the field for two consecutive crop cycles is one of the latest techniques used by strawberry growers to reduce production costs. The goal of this research was to evaluate the postharvest fruit quality of six strawberry cultivars produced for two consecutive seasons with the same plants. They were planted from May to July 2010 under low-tunnel and fruits were evaluated in two growing seasons (season 1= January, February, and March 2011 and season 2= August, September, and October 2011), totaling three harvests of each cultivar in each year season. Fruits were picked up randomly among 500 plants of each cultivar, organized into five replications of five fruits and kept for three days before analysis under refrigeration (average... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Fragariax ananassa; Sensorial analysis; Antioxidant; Minerals; Functional food; C vitamin. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000200168 |
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